Z protektorátu do republiky (nová kniha)

Vydáváme novou knihu "z protektorátu do republiky" o osudech Jindřicha Křečka - jituše

Křest knihy

Slavnostní křest knihy se uskuteční v rámci vernisáže výstavy k osobě Jindřicha Křečka - Jituše ve středu 8.5.2019, kdy bude zahájen prodej této nové knihy.

"Člověče, tys měl takový pohnutý život, že bys to měl napsat," říkali a říkají mi často někteří moji známí a přátelé. Nevím proč a z jakých pohnutek mě nutí k něčemu, co neumím a co mi je proti vůli, asi tak, jako ševci šití obleků. Nerad o sobě slyším nebo mluvím, natož ještě psát. Ale když myslí - budiž."

Těmito slovy začíná část vzpomínek sepsaná Jindřichem Křečkem - Jitušem v 70. letech minulého století, otištěná jako seriál na pokračování ve sborníku Rodným krajem. A nyní, po desítkách let tyto vzpomínky dostanou knižní podobu.

Jindřich Křeček - Jituš (1909-1979) byl malíř, grafik, krajinář, portrétista, karikaturista, publicista a účastník zahraničního odboje. Prošel například boji o Tobrúk i o Dunkerk. Místo zbraně měl ale Jindřich Křeček tužku. A právě jeho kresby a psané vzpomínky můžete shlédnout nejen na sezónní výstavě v Domku Boženy Němcové, ale zejména v nové knize, kterou ve spolupráci s Richardem Švandou a Vlastivědným spolkem vydalo Městské kulturní středisko.

Na křest této nové knihy se můžete těšit ve středu 8. května v Domku Boženy Němcové, kde můžete shlédnout i výše uvedenou sezónní výstavu. Knihu lze zakoupit na těchto místech: IC Červený Kostelec, Papírnictví Ivín, Knihovna Břetislava Kafky, Knihkupectví Horová Náchod a v Domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci.